Nieuws van Mme Belga

Adios!

Als het waar is wat ze zeggen – goed begonnen is half gewonnen – dan belooft het een opwindende Tenace on Tour te worden.

Tenace is maandag afgemeerd om 20.45u om precies te zijn, na een hartelijk afscheid van de Vrienden, Buren en Passanten van het MadrasTerras waarmee we drie inspirerende zomers hebben beleefd. Met gemengde gevoelens slaan we deze bladzijde om voor een nieuwe episode in dit verhaal : Tenace on Tour.

Om half twaalf zijn we veilig aangekomen in Oelegem op het Albertkanaal en hebben we aangemeerd aan het schip van onze schipper Klaas, de Jamais Pensée. Ja, wie had dat ooit gedacht, dat de Tenace, die destijds als een roestige bak het Houtdok is ingesleept nog op eigen kracht een tournee door Belgie gaat maken? ‘t Zijn toeren van vereende krachten – Vrienden, Buren en Passanten – die het hebben meegemaakt.

We waren met elf aan boord : een Schipper, een Eerste en Tweede Machinist, een Eerste en Tweede Matroos, een Dekmatroos, een Kapitein, een Cineast, een Scheepskok, een Artiest en een Lichtmatroos. De twaalfde man, de Verstekeling, hebben we nog juist op tijd onderuit gehaald en terug aan wal gezet omdat hij niet deugde voor de was en de plas, iets waar we verstekelingen op deze reis nu eenmaal voor misbruiken.

De ideale bemanning dus, een prima team met coole spirit. Ook de motor heeft het prima gedaan dankzij de revisie door AdheMark, ons technisch genie. Zo zijn we de volgende morgen verder gevaren tot Mol Donk, vlakbij alweer een grijze zone : een voormalige steenkoolcentrale die ooit bruiste van activiteit maar er nu verlaten bijligt.
Ondertussen hebben we ook onze eerste artist in residence aan boord ontvangen deze week. Tin Jacobs maakte onderweg de eerste twee facetten van een geschilderd reisverslag van Tenace on Tour. Elke week willen we zo een artist in residence uitnodigen die een verslag maakt in zijn eigen discipline, his/her way of stay on the Tenace on Tour. Zo krijgt u na de tournee niet alleen een muzikaal verslag door Rotakt (www.rotaktrecords.be) en een beeldverslag door de interim cineast/fotograaf, maar ook een plastische indruk van wat we allemaal tegenkomen onderweg.

Op deze lokatie, Mol Donk, wilden we normaal volgende zondag opendoen zoals op het MadrasTerras maar dat moeten we spijtig genoeg annuleren. Er zijn namelijk problemen met de generator en de batterijen zijn plat. De nodige stukken kunnen pas maandag geleverd worden. Er is voor zondag dus geen koeling, geen stromend water, en er kan geen muziek worden gedraaid of versterkt. Er wordt ook regen verwacht op zondag. Daarbij komt nog dat het interieur van de boot nog een boeltje is en dat ook onze batterijen weer moeten worden opgeladen na de hectische laatste weken voor het vertrek. Vandaar dat we unaniem hebben besloten om het even rustig aan te doen deze en volgende week zodat we vanaf 15 juli fris van start kunnen gaan met de Tenace on Tour in Luik.

Dat alles neemt niet weg dat U welkom bent om ons te bezoeken hier dezer dagen. Breng gerust uw picknick mee, geniet van een wandeling, een fietstochtje of een zwemmetje. Het is hier rustig, ge kunt op een lokaal terrasje aan de waterkant een hapje eten en de dranken zijn er koel. En ge kunt de Tenace zien in een nieuwe context. Tot maandag zijn wij te vinden een kilometer voorbij Sas 6 op het Kempisch kanaal Herentals-Bocholt, vraag naar de Boeretang en ge zijt er vlakbij.

Maandag varen we verder tot Limburg ter hoogte van Bocholt. We laten u nog weten waar we juist gaan aanmeren want dat weten we zelf nog niet.

Voilà, zo is de stand van zaken tot hiertoe : even in een welverdiende vakantiemodus die we graag met u delen maar wel relax, zonder veel toeters of bellen in het hier en nu, tussen gisteren en morgen.

Meer nieuws volgt, uw reporter ter plaatse duikt nu even het kanaal in.

Groeten uit Mol-Donk
Mme. Belga
PS. Enkele links voor meer achtergrondinfo :
www.rotaktrecords.be
boottenace.wordpress.com
www.tinjacobs.com