Wat vooraf ging…

Beetje bij beetje, met de middelen die voorhanden waren en veel goesting, heeft Compagnie Convoi Exceptionnel de vorige jaren stilaan naam gemaakt als een rasecht bottum-up project.

Het begon met niets in een leegstaande havenkroeg op het Antwerpse Eilandje die met toestemming van de eigenaar mocht gebruikt worden. Met veel inzet, veel vallen en veel opstaan is La Campine gedurende drie jaar een begrip geworden in de Antwerpse underground-scène. Artiesten konden er zonder al te veel poespas hun ding doen en dat was snel geweten. La Campine was 3 jaar lang een warm en bruisend nest van creativiteit in een zogenaamd verpauperde maar volkse wijk op mensenmaat.

Tot het tijd werd voor iets anders. Want wie lang aan de waterkant vertoeft komt vroeg of laat op een boot terecht.

Zo geschiede. In 2010 kwam er een binnenschip aanvaren in het Houtdok, de Tenace, een verwaarloosde spits uit de jaren ’20, die we voor onbeperkte tijd mogen gebruiken. Na veel vijven en zessen kon de Convoi van de stad en de haven een gedoogbeleid lospeuteren voor een ligplaats in het braakliggende Houtdok tot 2014. Om aan de boot te werken en om ons ding te doen. HiHo!

Het betonnen ponton waar de boot was aangemeerd werd omgedoopt tot MadrasTerras, voor Buren en Passanten en de boot werd voorbestemd als Forum voor Experimentele Zaken van Diverse Aard.
Op het MadrasTerras werd een stadsmoestuin met serre geinstalleerd en de boot werd 3 jaar lang grondig gerenoveerd.
Elke zomerzondag werden er volkskeukens en live optredens georganiseerd. En weerom was dat snel geweten, want er valt altijd wel iets te beleven op een Forum voor Experimentele Zaken van Diverse Aard waar ge de dingen kunt uitproberen waar ge goed in zijt. Het is duidelijk dat er nood is aan zulke gelegenheden die niet kant en klaar worden aangeboden maar waar door iedereen kan aan meegesleuteld worden. Vooral in een stad waar projectontwikkelaars langs alle kanten oprukken met instapklare producten waar ge de rest van uw leven moet voor kromliggen om ze af te betalen.

Die projecten komen op het Eilandje dichter en dichter. En ook aan het gedoogbeleid voor de Tenace en het MadrasTerras komt een einde dit jaar. De bulldozers komen dichter en dichter en de appartementen schieten als paddestoelen uit de grond. Time to move.

Maar gelukkig hebben we een boot, en een boot is gemaakt om te varen. Ook al is Antwerpen onze thuishaven, voorlopig is er geen plaats beschikbaar waar we onze activiteiten kunnen verderzetten.

We hebben dus besloten om met de Tenace een tournee te maken langs de Belgische waterwegen en gaan op onderzoek naar de onderstroom van dit heerlijke landje. De volgende twee zomers gaan we het bootgebeuren voorstellen op verschillende lokaties in Vlaanderen en Wallonië. Grenzen zijn voor het vasteland maar het water verbindt ons.

Rotakt Records, een Antwerps platenlabel, vaart met ons mee en gaat onderweg een muzikaal reisverslag maken. Voor de opnames hebben zij een studio aan boord geïnstalleerd. Van het opgenomen materiaal wordt achteraf een plaat gedistilleerd. Die plaat komt tot stand via crowd-funding en is nu reeds beschikbaar in voorverkoop om dat project te steunen. U komt er alles over te weten via deze blog.

En zo is de Compagnie Convoi Exceptionnel in een nieuwe episode van een vervolgverhaal verzeild. Vertrekdatum is nog niet bepaald maar voorzien voor eind juni. Tijd om in te schepen dus. Vaart u met ons mee?