nieuws van mme belga

Hallo,

Wie van grijze zones houdt zoals wij komt in Charleroi zeker aan zijn trekken. Maar grauwheid is hier geen synoniem voor grimmigheid of verzuring, integendeel. Les Carolos sont le couleur ici, we voelen ons hier welkom in elk geval.

In de wijk waar we zijn aangemeerd, Marchienne au Pont, werkten ooit 60 000 arbeiders, tot het in de jaren ’80 drastisch naar beneden ging met de staal- en steenkoolindustrie. Wat er over blijft is een gigantische werkloosheid en een surrealistische leegstand en verkrotting. Point zéro met andere woorden, maar het is maar hoe ge het bekijkt. Want point zéro is ontvankelijk voor inspiratie en het grijs trekt de verbeelding aan. Artiesten zijn hier broodnodig en het idee van Benito, een hier geboren en getogen artiest om een ABC lijn (Antwerpen-Brussel-Charleroi) in elkaar te steken spreekt ons ten zeerste aan. De tijd van ons verblijf nu is te kort om Charleroi beter te leren kennen maar het zal zeker niet de laatste keer zijn dat we hier passeren.

Om dat verblijf in de couleur locale te passen organiseren we vrijdag een avond speciaal voor de quartier ici. De Soirée Mme Belga, met een Plat du Jour, de lokale charmezanger Enrico en Lady Angelina uit Antwerpen. Dat kon bijna niet doorgaan want een dispuut tussen onze lokale gids en onze eigenste piraat over het eigendomsrecht van een gevonden fabriekslamp ontaardde zowaar in een wederzijdse chantage, waardoor Enrico bijna zijn stem verloor door de stress en doodongelukkig was want hij verheugt zich ten zeerste op deze Soirée.

Maar eind goed al goed, na het voorstel om de lamp in twee te zagen kwamen we tot een compromis : vrijdag zal de lamp branden op de Tenace, met een opgeluchte Enrico on stage.

Want zo gaat dat in Charleroi, ge maakt ambras en ge drinkt daarna samen een pint aan de toog, voilà.

We heten U in elk geval van harte welkom op de Tenace in Charleroi, Marchienne au Pont dit weekend. Wie met de auto komt en nog een plaatsje vrij heeft, gelieve zich te melden via Facebook, en wie wil blijven slapen raden we aan om via Couch-surfing een plaatsje te zoeken. Er is hier ook een betaalbaar hotelletje (Best Western Leonardo, 55euro/2pers/nacht). Tel. 071/32 56 15. Hier even verderop kan ook wel een tentje neegepoot worden indien nodig. Slaapgelegenheid op de Tenace is nog steeds een probleem, daar moeten we in een volgende editie een oplossing voor vinden.

Het Tenace programma voor dit weekend :

Vrijdag 15 augustus

*Plat du Jour door Saar. 18-21u
*Enrico, prophète/chanteur Carolo 19u
*Lady Angelina, chanteuse uit Antwerpen. 20U

Zaterdag 16 augustus

*Bar-info 18-22u

Zondag 17 augustus

*Plat du Jour 18-22u

Vanaf 20u Lokale experimentele muziek met

*Miss Tetanos und SRI.FA , dark electro (Rockerill Records)
*Jean D.L. en Sandrine Verstraeten

En ook het hele weekend is de Safari Charleroi Adventure ter uwer beschikking. Reserveren kan viawww.charleroiadventure.com of tel. 0494/98 26 43. Vermeld dat ge via Tenace komt;

Tenace Team heet u van harte welkom!

Uw reporter ter plaatse,

Mme Belga