RandGemeente / BanLieue / SubUrb

juni-sep 2019

Boot Tenace, Forum voor Experimentele Zaken van Diverse Aard, is terug van niet weggeweest.

Na 4 zomers de Belgische wateren verkend te hebben hadden we even de tijd nodig om op verhaal te komen en een nieuwe inhoud voor Boot Tenace uit te vinden.

Convoi Exceptionnel, dat is de naam van de compagnie Boot Tenace, en het is een oude droom om daaraan gestalte te geven. We beginnen dus met een nieuw verhaal, de historie van RandGemeente die zich deze zomer zal ontwikkelen langs de ABC*-waterlijn.

De tijdsgeest vraagt erom: nieuwe manieren om met onze omgeving en met elkaar om te gaan. Om daarmee te experimenteren wil Randgemeente een forum bieden aan Reizende Ruimtes, Vlottende of Lopende Zaken, Win-Win Deals, enfin, aan mensen met een pioniersgeest die zo hun eigen idee hebben over een convoi exceptionnel. We hebben tijdens onze vorige expedities door België zoveel experimentele zaken uit de marge ontdekt dat we het de moeite waard vinden om die met elkaar in contact te brengen, wie weet groeit daar wel een mooie liaison uit. L’union fait la force, eendracht maakt kracht, België zegt het zelf. Dat is één reden voor RandGemeente.

Maar er is meer: we willen ook het onderweg met u delen. Met RandGemeente handenvrij meefietsen of wandelen en de Tenace als bezemboot wordt uw vakantie iets om achteraf mee uit de pakken op den bureau of in ‘t fabriek. Want iederéén gaat al met Ryanair. Er moet dus zeker een reisbureau komen in RandGemeente, Home and Away of zoiets én een initiatiefnemer/uitbater die dat allemaal ineensteekt.

Wij moeten aanmeerplaatsen vinden met bivakmogelijkheden. En we hebben een coiffeursalon nodig, een wisselkantoor, een cinema, een radiozender, een bakker, een religie en oh ja, inwoners en toeristen.

Bon, maar voorlopig is er nog maar alleen de Tenace, laat ons zeggen het RandGemeentehuis. En daarom zijn we in Brussel waar de hele maand maart elke zondag RandGemeenteraad wordt gehouden om te zien hoe we die RandGemeente gaan ineensteken, en iedereen die daar een gedacht over heeft is welkom. De verslagen over deze RandGemeenteraad kan u raadplegen op boottenace.wordpress.com

De ABC lijn vertrekt begin juni uit Antwerpen (onder voorbehoud omwille van havenbeleid aldaar), via Rupelmonde (vaste ligplaats Tenace) naar Brussel om in september te eindigen in Charleroi. Er worden verschillende stopplaatsen voorzien en hier en daar zal het konvooi zich enkele weken settelen.

Deelnemen kan ook tijdelijk, de RandGemeente kan bestaan uit wisselende formaties en in Charleroi willen we eindigen met een generale reunie van RandGemeente/SubUrb!

Na afloop is er in Charleroi (Marchienne) jaarlijks een volksfeest: de Pardon, waarbij alle boten gezegend worden door de kerkbootpastoor. Geloof me, het is nog altijd de beste verzekering tegen ongelukken.

Goesting?